29 april 2009

Välkommen till Malmö 2

Två killar i 15-årsåldern sitter bakom mig i parken och pratar.
Kille 1: - Vad ska du göra på valborg?
Kille 2: - Ska väl hänga lite i stan. På kvällen ska jag till Rosengård.
Kille 1: - Rosengård? Varför ska du dit i morgon? Det är väl fan inte lönt! Där är det ju valborg varje dag!

Dress up in drag and do the hula!


Foto: Linda Moestam

28 april 2009

Surrogat 2

I dag skriver jag om surrogatmödraskap i Sydsvenskan.

Här kan ni läsa min intervju med paret jag träffade i Stockholm; ett heteropar som inte kan få barn eftersom kvinnan haft cancer och tvingats operera bort sin livmoder.

Här kan ni läsa om en svensk surrogatmamma åt ett bögpar.

Och här kan ni läsa en enkät med två politiker, en kille från Föreningen för surrogatmödraskap och en akademiker.

27 april 2009

Dagens låt

"På Nordpolen" - Nordpolen

Tyvärr har den ingen flashig video på Youtube, men ni kan lyssna på den här. Alla låtar som innehåller frasen "För fattig för en överdos" förtjänar att bli dagens låt någon gång.

Det är först nu som jag har börjat lyssna ordentligt på Nordpolen, trots att jag var och såg Pelle Hellström redan i höstas. Sedan har liksom skivan legat där och väntat av någon anledning. Men det här är bra! Riktigt bra.

Surrogat

Artikelserien om surrogatmödraskap börjar i Sydsvenskan i dag. Här kan ni läsa en av artiklarna i den första delen. I morgon kommer min del.

26 april 2009

Feministfestivalad

Gud, vad fantastiskt det var i går. Maud Lindström var så bra att jag fick tårar i ögonen. Lyssna på hennes Myspace! Hela skivan Strategivisor för kärlekskritiker är riktigt, riktigt bra.

25 april 2009

Jag är en usel helgbloggare

Det är för mycket som händer i mitt liv, förstår ni. I kväll har jag varit på den lesbiska motsvarigheten till heteroparmiddagar. Ungefär. Det var trevligt!

I morgon bitti ska jag upp omänskligt tidigt för att delta i den feministiska festivalen på Smålands. Klockan tio imorgon bitti ska jag draga. Håll koll efter den söta lilla blonda sk8arpojken på stan i morgon, helt enkelt!

Sov gott, pumpkins!

23 april 2009

Dagens låt

Jag har botaniserat så mycket bland gamla ABBA-klipp efter min förra referens till dem, att jag nu känner mig helt, totalt uppfylld av ABBA-kärlek. Måste därför bjuda på ytterligare en fantastisk bit.



Hon är så förtjusande där hon står i sin indianutstyrsel! (Eller är det medeltid?) Och är hon inte oemotståndlig i uttalet av "undoubtedly", så säg? (Jag har hört att Agnetha inte kan någon engelska alls, eller åtminstone inte kunde det i början av deras karriär, och om det är sant så tycker jag att hon gör ett fantastiskt jobb.) Och Fridas hår gör bara det hela så mycket bättre! Undrar om jag skulle klä i en frisyr av den kalibern?

Jobbelände

Åh, så synd! Jag fick inte det grymma jobbet. Men jag tröstar mig med att de valt mellan mig och en annan tjej. Alltså näst bäst av 87 personer. Det är faktiskt helt OK! Jag är ganska nöjd ändå.

KSK och sexvanor

Suzann Larsdotter på RSFL gör just nu en enkätundersökning med kvinnor som har sex med andra kvinnor, för att kunna jobba vidare med att förbättre sexuell hälsa hos lesbiska och bisexuella kvinnor. (Och, för all del, alla andra också.)

Här kan ni läsa mer om projektet och svara på enkäten. Den är öppen för alla kvinnor som någon gång haft sex med en annan kvinna.

Se till att svara! Det här är viktiga grejer. Så här står det i artikeln på RFSL:s hemsida:

"Redan idag finns en hel del kunskaper hos RFSL om KSK och sexvanor men resurserna är knappa till detta arbete. Hivpreventiva anslag anses, av bidragsgivare, inte kunna användas till prevention riktad mot KSK.

– Vi har tyvärr hittills fått avslag på vår begäran om att använda medel för att arbeta preventivt mot den här gruppen."

22 april 2009

Dagens bästa

Det bär mig emot att omnämna något som har med bloggen tillhörande Alex Schulman (eller Alexander Schulman som min mamma ensvisas med att kalla honom) att göra för dagens bästa - men det här är helt enkelt fantastiskt roligt.

God natt, kära vänner!

Dagens låt



Tänk om jag bara kunde få varit ledig i dag och bara, bara legat på soffan och kollat på Queer as Folk!

OBS! Hett tips till födelsedagspresent: en liten dvd-box med den amerikanska versionen vore inte fel. Jag påminner er när det närmar sig.

Måste dock självfallet fixa en fjärrkontroll till dvd:n först. Har varit av med den i två år men fixar det aldrig. Vad är det för fel på mig?


PS. Nu undrar säkert ni alla vad som hände med de fancy rosa ramarna. Ja, det var för brudigt helt enkelt. Jag orkade inte mer.

Who's got talent?

I dag bloggar jag om Susan Boyle och Paul Potts-effekten här.

21 april 2009

Ouch!

Klockan ringde halv sex. Det är inte en skön stiga-upp-tid (med eller utan bindestreck i början?). Klockan sex är OK. Halv sju är gött. Men halv sex.. Huamej! Men sådant är som bekant livet. Nu ska jag snart åka till Kristianstad för en jobbintervju. Jobbet låter mycket, mycket spännande indeed. Jag är lite nervös, men mest mycket trött i mössan.

Jag håller er uppdaterade!

19 april 2009

Dagens låt



Åh, det är så bra! Hela Voulez-Vous är smått oemotståndlig. Jag hade den på kassettband, som ständigt gick sönder, och fick mig att sitta och jobba hysteriskt med en blyertspenna för att försöka få ordning på eländet. Jag har nog kvar det där bandet någonstans faktiskt. Skam den som ger sig.

18 april 2009

I'm Sorry

Jag är mycket ledsen över dagens uteblivna bloggpost. Men jag har en filt i Folkets park som väntar på mig.

Ciao!

17 april 2009

Dagens låt

OMG! Killen i mitten förhöjer upplevelsen något otroligt. Och föranleder följande frågor:
1) Vem är han och vilken är hans roll?
2) Är han lobotomerad eller bara blind?
3) Är han måhända ingetdera, utan jävligt påtänd?
4) Vad gömmer han i sina händer?
5) Vem fixade hans lugg?

QX

Det är inte så ofta som jag läser QX papperstidning, men i går kväll läste jag, sent omsider, aprilnumret (som kan läsas i pdf här). Jag har reagerat på det förr och gjorde det verkligen nu. Nämligen att QX är en tidning med bra idéer - som tyvärr försvinner bland för många misstag. Ett taffligt genomförande, helt enkelt.

På vissa sidor är redigeringen katastrofal. Det ser ut som att någon lekt med form-funktionen i Paint. Vidare är tidningen bevisligen inte korrekturläst (eller åtminstone inte av någon som kan). Huvudintervjun, den med Alcazar, är rörig och som läsare undrar jag vad artikeln egentligen skulle handla om. För att citera min gamla lärare Stefan Theander: "Hitta vinkeln!"

Och, sist men inte minst, en krönikör (som jag inte vågar nämna vid namn eftersom hon då säkert tror att jag driver en hatkampanj mot henne) som använder sin kolumn till att komma i kontakt med en spermadonator. Kunde varit väldigt underhållande läsning, om genomförandet varit bra. Det är det inte.

QX skulle dessutom tjänat på att försöka sig på en lite mer spännande journalistik än att fråga stjärnskott om huruvida de kysst någon av samma kön eller ej. Kittlande ibland kanske, men inte alltid motiverat och relevant.

QX behövs som tidning, och det är verkligen synd att resultatet blir så mediokert. Men framsidan, med Alcazar i rosa mundering och sex i blickarna, är åtminstone jäkligt snygg.

15 april 2009

Ordfetisch

Björn af Kleen använder ordet "flyhänt". Jag vill också kunna jobba in det i mitt tal utan att låta som en lillgammal tönt.

Vi gratulerar

Nej men, jag glömde ju. Måste självfallet gratta vår minsting, fina, fina SaraThyra på 23-årsdagen! Grattis! I kväll blir det födelsedagskalas för hela slanten. Jag längtar. SaraThyra längtar nog ännu mer, skulle jag tro.

Nu måste jag dock lägga på ett kol. Ska i väg och frukostera med Björn af Kleen. Jajamän.

Tjingeling!

Ingen lek att vara queer i Uganda

De skulle bara ha ett hbt-seminarium. Men i stället för att kunna diskutera säkerhet för aktiva inom hbt-organisationer, blev mötesdeltagarna uthängda i media - bland annat som pedofiler. Dagens tankeställare: var tacksamma över att ni inte är queer i Uganda. Och läs mer här.

14 april 2009

Nyhetskvarnen maler inte

Vad är i görningen? Newsmill har stått precis stilla i närapå ett dygn. Har människor slutat tycka saker? Har påskmaten tagit för mycket plats och tvingat ut intellektet genom öronen? Jag fattar ingenting.

13 april 2009

Kröniketips

Alexander Vickhoff (som jag händelsevis jobbade med i två hela dagar på Sydsvenskan i höstas) har skrivit en rolig City-krönika om vad han väljer att kalla Ett Valt Utseende. Den kan läsas här.

Men vän av ordning undrar ju liksom. Hur tänkte han egentligen när han valde samma rödrutiga skjorta på båda bylinebilderna?

Dagens låt



Njut!

I dag har jag en något läskig deadline som flåsar mig i nacken. Det är lite synd om mig faktiskt. Men med Dylan i öronen funkar det mesta.

12 april 2009

Bögar på film går inte hem

Jag har missat den här nyheten, men tydligen ska den omtalade I Love You Phillip Morris inte visas på bio i USA, utan går direkt på DVD. Anledningen? För mycket sex. Bögsex alltså. Det går inte hem.

Det är en sådan dubbelmoral att jag inte vet var jag ska börja. Riktigt ingående heterosex kan gärna visas upp men så fort det rör sig om något samkönat, något transigt, då får folk panik. Jag fattar ingenting.

Här kan ni läsa mer och se klipp från filmen.

11 april 2009

10 april 2009

Rättelse

På grund av anklagande telefonsamtal efter ett tidigare inlägg, vill jag klargöra att Li även är en nutida vän. Och inte enbart någon jag hänger ihop med för att vi kommer från samma håla.

Så ja.

Konstnärlig frihet!

Äh, jag skiter i Aleksandra Kollontaj och skriver om Virginia Woolf i stället. Varför hålla på med kreativa saker om man ändå måste hålla kreativiteten på mattan? Nej tack.

Dagens låt



Påsken är alltså officiellt inledd. Alla åker från stan. Jag sitter ensam och skriver om Aleksandra Kollontaj. Eller skriver och skriver. Jag ska skriva. Men det fina vädret som jag fick en fin känsla av under min morgonpromenad distraherar mig. Jag vill också hem till landet. Promenera vid havet och sådana grejer.

I går kväll gick jag och min barndomsvän Li en promenad, som självfallet slutade i Folkets park, och pratade om vad vi saknar med hemstaden. Oftast inte så mycket. Oftast inget alls, i ärlighetens namn. Men det är absolut inte lika roligt att fira påsk ensam i stan. Utan påskbord och sådant. Det är inte synd om mig på något vis, och Li föreslog att jag skulle kunna gömma ett påskägg åt mig själv för att liva upp mig lite, men jag känner helt enkelt av instängdheten som bara en lägenhet i centrum kan skapa i en människa.

Men nu borde jag tänka på Jesus i stället. Han gillade som bekant inte heller långfredagen särdeles.

9 april 2009

Tips

Köp inte Hemköps egna tagliatelle. I mitt paket (vi snackar alltså torrvaror här) var det helt jävla fullt av mögel. Tagliatellen var möglig och hela kartongen var möglig. Vitprickig och mycket, mycket luddig. Förmodligen har paketet blivit blött på vägen till Hemköp.

Jag höll på att kräkas när jag gjorde upptäkten - helt enkelt eftersom jag hunnit äta av det övre lagret tagliatellebollar. Så jävla äckligt! Jag har god lust att gå tillbaka till Hemköp med eländet, men antar att jag nöjer med med att bloggtrasha dem.

Påsk

I dag bloggar jag om påsken på kulturbloggen. I eftermiddag ska jag påskpynta. Helylle, oh yes.

En liten lögnhals?

QX-krönikören Sara Lövestam är en av dem som gått till final i Piratförlagets Bok-SM. Sin framgång förklarar hon på qx.se med orden:
- Jag har skrivit sedan jag var två år gammal och alltid drömt om att få romaner publicerade.

Sorry, Sara, men det tror inte jag på. En skrivande tvååring hade nog inte blivit QX-krönikör som någon av oss vanliga dödliga, utan hade definitivt rekryterats till NASA (alternativt Sovjets gamla motsvarighet) snabbare än blixten. I alla fall snabbare än en tvååring lär sig att "stam" stavas med ett "m".

5 april 2009

Bloggfrånvaro igen

Glömde ju meddela. Blir nog inget mer bloggat nu i dagarna, för jag åker hem för en begravning i morgon. Troligen åter onsdag.

Ta hand om er!

Åh, Lisa!

Kommer ni ihåg den sista låten på Lisa Ekdahls debutskiva? Det är en kärlekssång till henne själv där hon utbrister ett mycket fint "Åh, Lisa!". Kom bara att tänka på det. Jag såg henne av en slump på TV4 i morse. Och jag blev så sugen på att lyssna på henne. Hon är bra, riktigt bra.

Här får ni lite Lisa.



PS. Min granne har övat på "Se på mig" på piano (med sång) superlänge nu. När är det OK att knacka på och hota henne till livet?

4 april 2009

Som en rullande sten

Jag har funderat på en sak. Ni vet att Rolling Stone listade de 500 bästa albumen genom tiderna? (Om inte, kan ni se hela listan här.)

Och här klämmer skon. Det stora mysteriet är tvåan på listan: The Beach Boys - Pet Sounds. Missförstå mig rätt, det är helt klart en bra skiva. Men jag har bara så svårt att se framför mig hur Rolling Stones redaktion sitter där med ciggen i mungipan, hatten på sned och en whiskey i handen - och lyssnar på "Sloop John B"! Nej, jag förstår det inte.

3 april 2009

Fight Club

Men nej, vad fel! En av de bästa replikerna i boken Fight Club är när huvudpersonen beskriver sjuka Chloe som liknande Joni Mitchells skelett. I filmen liknas hon vid Meryl Streep. Sjukt stor skillnad. Sjukt irriterande.

Dagens låt



Åh, fredag! Åh, The Pipettes. Man bara måste ju älska dem.

Äntligen har jag fått rätt på Youtube-klippen. Thank you! Tack, tack Erika, för att du visade mig vägen.

2 april 2009

Dagens låt

"The Old Home Place" - Tony Rice, Ricky Skaggs & Friends.

Om den är obekant kan ni lyssna på den här. Tyvärr har jag inte hittat en vettig version av den med det band som jag tycker gör den allra bäst, nämligen JD Crowe & The New South. Men Tony Rice och gänget är ju inte så illa ändå.

Alltså, den här bluegrassvurmen jag har.. I söndags kväll hade jag och min vän Gabriel en riktig orgie i bluegrass. Underbart! En vacker dag när jag har blivit rik ska jag roadtrippa i södern och bara lyssna på bluegrass och country hela, hela dagarna. Säg till om ni vill följa med. Vi börjar i Nashville.


PS. Nej, jag har fortfarande inte fattat hur man får Youtube-klipp att hamna direkt på min blogg. Ledtrådar mottages tacksamt.

Ingeting går upp mot gamla Kristdemokrater

Om man vill få sig ett gott skratt, vill säga. Eller om man gillar att bli upprörd. Själv nöjer jag mig med att konstatera att Kristdemokrater faktiskt är totalt knäppa. Speciellt min gamle favorit Lennart Sacrédeus som hävdar att homoäktenskap kommer att leda till pedofili. Ja, det utvecklingsledet är nog solklart för alla, Lennart, min Lennart.

Här kan ni läsa Lennarts grodor, och ytterligare sådana yttrade av andra religiösa fanatiker, under riksdagsdebatten om homoäktenskap i går.

Hoppsan!

Vilken överraskande dålig rapportering från Londons G20-möte som Sydsvenskan presenterade i dagens tidning! En enda TT-artikel om gårdagens kravaller. Jag fattar ingenting. Jag vill veta exakt vad som hänt, ju. Och drar man på en bild på en polis som slår en kille med batong i ansiktet på tidningens framsida, så får man ju faktiskt följa upp inne i tidningen. Det här var riktigt dåligt. Överkryssad geting. Nu ska jag botanisera inne på BBC:s hemsida i stället.