31 december 2010

Dagens citat

"Skönt för kändisar som kan bortförklara allt med att det hände för länge sen, till skillnad från dessa idiotfångar som begår framtidsbrott."
Henrik Lindblad.

À la Twitter

2010: Kph med världens bästa kollegor. Fixade @queertopia_2010. Nya äventyr på @DrommarnasHus. Hann halvvägs till 50. Läste jättemycket.

2011: Engagera mig mer i @feministerna. Ha det fantastiskt på @DrommarnasHus. Köpa hund. Skriva och kramas mer. Skratta lika mkt.

30 december 2010

Jag ska berätta en hemlis

Tony & Guys torrschampo är uruselt. Björn Axéns torrschampo är toppen. Så, nu vet ni.

Efterlysning

Vem är "Lotta" som nyligen lämnade en kommentar om julsånger? Det är ju bevisligen någon jag känner, men varför kan jag inte fatta vem? Jag blir galen av sådant.

28 december 2010

Here we go again

Var det någon av er, kära läsare, som uppmärksammade påvens jultal? Efter att ha läst det här blogginlägget önskar jag att jag hade gjort det.

För är det verkligen sant att påvens andemening i talet var att vi bör förlåta katolska präster för att ha våldtagit barn, eftersom "alla andra gjorde det"? Det låter i så fall helt otroligt.

På PZ Myers blogg står att läsa att påven sa: "In the 1970s, paedophilia was theorised as something fully in conformity with man and even with children."

Är detta osanning eller har påven blivit ännu tokigare än förut?

27 december 2010

Ett litet steg i taget

Det kan tyckas en smula sent påkommet, men bättre sent än aldrig får man väl säga.. I Storbritannien kommer nu de män som fällts för gaysex på den tiden då det var ett brott att få "brottet" borttaget ur sina register. Sex mellan män var olagligt till 1967 i England och Wales - och till och med in på 1980-talet i Skottland och på Nordirland.

Läs hela artikeln här.

23 december 2010

God Jul

Jag är hemma hos min mamma och myser. Granen är fin och jag har spanat in några paket adresserade till mig under den. Jag är nöjd. Hoppas att ni är det också!

God Jul!

19 december 2010

Nya perspektiv

I dag har jag för första gången besökt akuten på Malmös sjukhus. Det var lite för lite Grey's Anatomy, men ändå ganska spännande. Fanns en hel del dassiga människor att spana in där alltså! Och alla läkare och sköterskor var glada och skojfriska. Kanske för att jag och E skrattade ganska oavbrutet - E på grund av bakfylla och jag eftersom den snälle doktorn gav mig morfin. Eller ja, alla uppskattade inte vår humor. När E frågade röntgenläkaren om han inte bara kunde ta och amputera foten eftersom det verkade enklare, svarade doktorn att det "inte skulle löna sig samhällsekonomiskt". Tjo, vad det var livat i holken liksom!

Men ja, resultatet av fyratimmarsbesöket blev en dom om kryckgång de närmaste åtta-tio veckorna. Opeppen på det. Men inget ont som inte för något gott med sig. Jag kommer att få de grymmaste armmusklerna i Malmö.

Och en tanig och rälig fot, men det får vi bortse från nu.

16 december 2010

"I love and only love the fairer sex"

Om ni får chansen, se filmen The Secret Diaries of Miss Anne Lister. Kostymdrama, (o)lycklig kärlek och en hel historielektion. Vilket fascinerande människa, denna Anne Lister! Jag skäms över att inte ha vetat vem hon var tidigare.

Angående kommentarsgranskning

Jag har tidigare inte velat granska kommentarerna på den här bloggen, för jag gillar tanken på att folk kan kommentera fritt. Men eftersom jag nu har fått både SD-anhängare och allmänna rasister och homofober efter mig, kommer det nu att bli granskning av allt som skrivs här. Många tidigare kommentarer är bortplockade. Mina återkommande SD-kommentatorer tycker säkert att jag "DDR-censurerar" dem nu (för att använda deras ord), men det handlar helt enkelt om att jag inte vill att de ska få sprida sin skit i fler forum än de redan kan. Min blogg är min. I call the shots.

Bara gör det

Sök på #prataomdet på Twitter. Eller, om ni föredrar det på engelska, #talkaboutit

15 december 2010

Dagens SD

Det har varit ett tag sedan jag körde en dagens SD, och det ber jag om ursäkt för. Men nu är det återigen dags. För nu har Levi Klausen, ledamot för Sverigedemokraterna i Filipstads kommunfullmäktige, varit i farten igen. Kvällen efter självmordsattacken i Stockholm skrev han följande i sin Facebook-status:
"Uppmanar alla nationalister att spika upp grishuvuden på ytterdörrarna!!! För att hålla muslimerna borta"

Vad ska man säga? SD kan putsa fasaderna bäst de vill, men sanningen kryper ändå fram här och var. SD är rasister. Punkt slut.

Citatet är hämtat ur en artikel i Expo, som ni kan läsa här.

Julpaus - oh no

De flesta tv-serier som jag följer har julpaus nu. Det är givetvis väldigt tråkigt. Därför måste jag förstås hitta något som kan fylla tomrummet. Min senaste upptäckt är Lip Service. Har någon sett den? Är den sevärd? Är den till och med bättre än L Word, som vissa påstår?

PS. Och för er som undrar så kommer det ganska snart en andra säsong av The Real L Word. Peppen!

14 december 2010

Om Assange och svensk våldtäktslagstiftning

Äntligen har jag läst en vettig, utländsk text om Julian Assange och våldtäktsanklagelserna mot honom. Det är den första text jag har sett där skribenten, Jessica Valenti, faktiskt har bemödat sig med faktakoll. Läs den!

Bäst är Valentis resonemang kring att sex kan börja som något som båda/alla är med på, men någon kan komma att ångra sig. Och varför skulle någon annan då fortsätta? Vad är det att diskutera om?

"So if you initially agree to have sex and later change your mind for whatever reason - it hurts, your partner has become violent, or you're simply no longer in the mood - your partner can continue despite your protestations, and it won't be considered rape. It defies common sense. Who besides a rapist would continue to have sex with an unwilling partner?"

13 december 2010

Barn är inte till salu

Ni har väl inte missat att det är dags för Musikhjälpen igen? I kväll drar allt i gång. Jag kommer definitivt att lyssna eftersom bästa Nour håller i spakarna! Hur som helst, så siktar Musikhjälpen i år in sig på att stoppa trafficking av barn. Redan nu kan ni önska låtar och skänka pengar. Gör det!

9 december 2010

Utan lön försmäktar vi på denna ö

En kass sak med att vara frilans är att uppdragsgivare är väldigt dåliga på att betala i tid. Eller inom rimlig tid. Ett halvår eller så. Trots att jag numera endast ger tio dagars betalningsfrist på mina fakturor, får jag ändå vänta typ två månader på betalning. I dag deppar jag ihop över det. Det är snart jul och jag väntar på att casha in (vilket jag borde gjort för väldigt länge sedan). Men tills dess har jag i dagsläget fjorton (14) kronor på kontot. Detta efter rätt omfattande lån den här månaden. Jag vet inte hur kreativa ni är, men för mig känns det lite svårt att fixa julklappar till hela familjen, ett par julfester och mitt nikotinbehov på 14 kronor.

Döden.

Folkpartiet är inte lika med liberaler

Mikael Trolin lämnar Folkpartiet och skriver intressant om partiets utveckling bort från liberalismen. Läs här.

8 december 2010

Hbtq-frågor och nyhetsvärdering

Vissa nyheter är solklara sådana i svensk press. Varför andra inte är det finns det många anledningar till. Faktorer som avgör nyhetsvärdering är många, och kan inkludera den geografiska närheten, kända personers inblandning, en journalists eget intresse eller annat. För mig med ett journalistiskt tankesätt är detta inte konstigt. Men på grund av mina egna intressen förvånas jag trots det ofta över vilka nyheter som inte får några rubriker.

I dag läste jag till exempel att det litauiska parlamentet nästa vecka ska rösta om lagstiftning gällande böter för personer som "förespråkar" homosexualitet. Varför har jag inte sett något om detta i svensk press? Litauen ligger nära Sverige. Lagstiftningen kommer att påverka allt i från invånarnas privata sfär till den offentliga - till exempel undervisningen i skolan. Varför problematiseras inte rollen som hbtq-person i ett land som ligger så nära vårt eget?

Jag har inget svar. Men jag är själv övertygad om att det handlar om saker som hbtq-personers underrepresentation i inflytelserika sammanhang, och om en oförmåga av majoriteten att inse under vilka förhållanden hbtq-personer lever - oavsett vilket land de är bosatta i. Det är tråkigt att sådana här nyheter marginaliseras - tråkigt, ledsamt och helt fel. Byt ut "homosexualitet" mot ett annat ord, mot en annan underordnad kategori i samhället. Hade nyheten fortfarande varit en icke-nyhet i Sverige då?

Läs mer om situationen i Litauen och lagförslaget här.

6 december 2010

Vad vill jag läsa?

Inför julklappsönskningar behöver jag er hjälp. Snälla, tipsa mig om böcker som jag kan önska mig! Två krav: de ska finnas i pocket och de ska vara någorlunda lättlästa. (Vad man sedan definierar som lättläst är ju svårt, men jag menar alltså inte Kitty-böcker.)

4 december 2010

Dokumentärtips

Ägna en timme åt att se den fina och tänkvärda UR-dokumentären Homosexuella eleganter i New York. Ni kan se den här.

3 december 2010

Det bästa livet

Det kan knappast bli bättre efter en avslutad jobbvecka. Present och muffins väntade mig på köksbordet.

2 december 2010

Ur gömmorna

Satt och rensade på datorn och ramlade över den här bilden. Vet inte var den är tagen eller när, men den måste ha rätt så några år på nacken. Ingen kan påstå att det inte är kul att vara strax över 20 och på disco i alla fall! (Ja, jag kallar det disco, OK?) Det bästa är att de fina vännerna består och att de roliga stunderna är precis lika många. Och med det önskar jag god natt och laddar för veckans sista arbetsdag.


PS. Vet inte heller om det är jag eller någon annan som har fixat med bilden. Eller vem som har tagit den, för den delen. Och det är jag som är den hemskt glada damen längst till vänster. Ja, hon med jätteölen.

Pliiiiis

Jag är så trött på utseendet på min blogg. Det var ju aldrig meningen att den skulle se ut så här, men jag har inte orkat fixa till den. Plus att min dator är seg och strular så fort jag ska använda något annat program än typ Word. Kan ingen av er göra en fräsig header till mig? Jag erbjuder er livslång kärlek och vänskap. (OBS! Inte om ni är med i SD.)

Updating History

I dagens Sydsvenskan var det inte allt skrivet och tyckt om DO:s nikab-beslut som jag fastnade för, utan faktiskt en artikel på Lundasidorna om projektet Updating History. Inom det får seniorer i 80- och 90-årsåldern lära sig att använda datorer och mobiler. Lärarna är gymnasieelever från en skola i Lund. Utöver att de äldre lär sig den "moderna tekniken" så möts deltagarna i projektet över generationsgränserna. Det var ett fint reportage, som jag tyvärr inte har hittat på nätet. Men får ni chansen, så kika i dagens C-del.