20 oktober 2009

Islam och hbt

QX:s ledarskribent Jon Voss lägger sig i den debatt som blossat upp främst efter Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet, men också (framför allt i hbt-Sverige) efter dokumentären Sämre än djur. Jon Voss upprördhet går inte att ta miste på, men det gör inte hans argument i texten sämre. Och han skriver tänkvärda saker, bland annat:

"Att muslimer buntas ihop till någon slags enhet, påklistrad en rad negativa omdömen, är något vi som är homo-bisexuella [sic] och transpersoner väl känner igen utifrån egen erfarenhet. För drygt 60 år sedan delade vi plats med bland andra judar och romer i de läger som kom till efter många år av oförblommerade lögner, hets och hat. Den gången riktat främst mot judar, idag är det främst muslimer som beljugs."

Men, skriver han, islamofobin och främlingsfientligheten är lika med homohat. Och det är något vi inte får glömma bort. Människor som Jimmie Åkesson vill inte att någon ska avvika från den norm som han och hans gelikar har konstruerat.

Det enda jag saknar i ledaren är egentligen parallellen till den växande antisemitism som vi ser vid sidan av islamofobin. Jag tror personligen att Sverigedemokraterna tycker precis lika illa om judar som om muslimer - men de vet att ett parti som har rykte om sig att vara främlingsfientligt gör bäst i att inte prata skit om judar offentligt. Men bakom lyckta dörrar kan jag ge mig fan på att jag vet hur snacket går.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men islam är förstås helt oproblematiskt? Skriftlärde som med stöd av religiösa urkunder hetsar mot HBT-personer och förordar kvinnors underordning och befästandet av sterotypa könsroller är helt reko - bara det är muslimer som står för rappakaljan?

Ida Maria Gunnarsson sa...

Nej, islam är i min mening inte oproblematiskt - liksom inte kristendom eller judondom heller är det. Alla människor som använder religion till att förtrycka andra människor är "problematiska". Men inbillar man sig att alla som bekänner sig till islam, kristendom etc är homohatande kvinnoförtryckare - då borde man ta sig en reality check.

Tung Bui sa...

Ida: WORD SISTAH!

Ida Maria Gunnarsson sa...

Haha.. tack hjärtat!